2016 m. rugsėjo 17 d., šeštadienis

Vilnius Berlynas Rostockas Warnemunde

Kai tik tenka planuotis kelionę, vis primirštu kaip žymimas metro, traukiniai ir kitas viešasis transportas Vokietijoje.
Bet viskas nuo pradžių.
Šį kartą nusprendžiau pabandyti vykti į Vokietiją autobusu. Pasirinkau todėl, nes lėktuvas siūlė tik 8 kg bagažą, o aš pamąsčiau, kad bus šiek tiek laiko palakstyti po Berlyną paspirtuku, o autobusu man jį gabentis su didesne taše visiškai nekainuoja. Taigi, užsisakiau bilietus Luxexpress (www.luxexpress.com). Bilietas kainavo 33 EUR, išvykau sekmadienį 15.50. Miegojimas nebuvo pats smagiausias, bet dalis keleivių išlipo/įlipo Varšuvoje, o dalis išlipo Poznanėje ir buvo laiko pamiegoti per dvi sėdynes.
Pasitaikė labai šiltos rugsėjo dienos, tad su džemperiu ir šortais nesušalau autobuse. Pats svarbiausias dalykas, pagalvėlės, kurios leidžia galvos nepamesti važiuojant.
Kairėje žalia rodyklė rodo apytikslę autobusų stoties vietą, reikia eiti iki Westkeuz
 
8 ryto, Berlyno laiku, išlipau centrinėje autobusų stotyje. Nuvažiavimą iki Hauftbahnhof stoties susikomplikavau pats, nes dorai neišnagrinėjau viešojo transporto žemėlapio. Reikėjo daryti taip: paėjėti kelis šimtus metrų iki WESTKREUZ ir toliau važiuoti iki Hauptbahnhof S7 ar S75 violetine linija. S-bahn kaina 2.70 EUR už 120 min.
Palikau lagaminą Hauftrbahnhof lagaminų saugojimo vietoje, sumokėjau 4 EUR. Didesniam lagaminui būtų 6 EUR parai. Ten jie per kelis aukštus yra, orientuoti į automobilių saugojimo aikštelę.
Taigi, pasiėmiau atsigerti, užkąsti ir su paspirtuku iš lėkiau. Visai šalia stoties yra jų Bundestag. Ten patekti reikalinga išankstinė registracija. Būtinai reiktų kitam kartui užsiregistruoti. 
Priešais Bundestagą yra konteineriai, kuriuose tikrina tavo registraciją
Na, o toliau standartinės vietos: Bradenburgo vartai, sienos likučiai skiriantys Rytų ir Vakarų Berliną, Checkpoint Charlie. 
 

 


Kadangi buvau su paspirtuku, tai nuvyniojau dar toliau. Nuo ten neįspūdingais keliais iki bokšto, 
Oberbaumbrucke
Alexanderplatz
Toliau Ratz, aikštė, bandžiau į DDR muziejų, bet jis man pasirodė labai mažas už 9.5 EUR eiti. Pralekiau pro muziejų aikštę, užsukau į Volkswagen kažkokią parodą, pasirodo nemokamas,apžiūrėjau.







Toliau pro Bradenburgo vartus iki laisvės paminklo ir atgal į stotį.






Pasiėmiau lagaminą, ir 14.45 pajudejau link Rostocko.
Gavosi 20 km Berlyne, per tris valandas gryno judėjimo.

Nuo Rostoko iki Warnemunde vos 12 min kelio ir 2 EUR bilietelis traukinuku. Atvykus čia, pasijutau lyg grįžau į Santa Barbarą. Tikras vandenyno/pajūrio miestelis, su neįtikėtinais 28 laipsniai rugsėjo 14 dieną. Kanalas apstatytas parduotuvėlėmis, restoranais, pilnas kanalas laivų, kapitonai siūlo pasiplaukioti į jūrą. Puikiai praleistas laikas mieste ir braidant po Baltijos jūrą.





Faktai, patarimai.

1/ Kai/jei pirksite alaus kavinėje, pasiklauskite, ar jis bus iš bačkos. Jie mėgėjai perpilti alų iš butelio į taurę. Lietuviai turi kitokį įprotį alaus gėrimo tradicijas :)

2/ Nusipirkus bilietą metro, ji reikia pažymėti. Kitaip jis negalios. Su traukiniu bilietais šiek tiek kitaip. Jei ilgesnė kelione, tiesiog tu važiuoji iš nurodytos vietos į kitą, o biliete yra data, kada tu jį nusipirkau. O kelionės metu, būkit ramūs, nes ateis kontrolė patikrinti ar viską teisingai atlikote :)


3/ DB yra Vokietijos traukinių logo. Jei norite nuvykti į kitą miestą, gali būti, jog nežinote kada išvyksta traukinys. DB turi programėlė mobiliajame telefone, tad visuomet galite pasitikslinti, kada išvyksta traukinys.

4/Nepamirškite, kad smagu keliauti su knyga, filmais, laidomis. Nepamirškite telefono laikiklio/padėklo, kad laisvai pasidėtumėte traukinyje ar autobuse.

5/ Iškart atvykus į autobusų stotį, galite pasirinkti kitus maršrutus į Vokietijos miestus. Veža Polskibus.com.,  Flexibus.de,Eurolines, Regiojet, Bex.de

6/ Lagaminų saugojimo seifai autobusų stotyje yra lauke, o stotis vos ne mažesnė nei Vilniaus.
7/ U metro, S traukiniai, H autobusai

2016 m. balandžio 7 d., ketvirtadienis

Booking ir panašūs paieškos varikliai

Tenka naudotis Booking.com paslaugomis ir pastebėjau tokį dalyką. Dalis apartamentų savininkų, jų kratosi, naudoja reklamos tikslais. Ir norint sutaupyti, reikia ieškoti booking.com, vėliau kreiptis tiesiai į apartamentus ir su jais suderinti kainą.

Vienoje vietoje kalbėjo, kad jei nori sutaupyti booking mokesčiams, kreipkis tiesiai į apartamentus. sutaupysi apie 10%. Kitoj vietoj net minėjo, kad taip galima sutaupyti 50%.

Kitaip tariant, pasižiūri užimtumą, kainas, vietą ir sąlygas, tada susisieki tiesiai su viešbučiu/apartamentais ir suderi geresnes sąlygas. Ypač apartamentai yra lankstūs šiuo atveju.

Vienna, Austrija, 2016

Vėl grįšiu prie Vienos.

Atvykus yra kelios galimybes pasiekti miestą.
1. Traukinys CAT. Bilietas 12 EUR. Į abi puses 19 EUR. Vaikams iki 14 m nemokama. Atvyksta į Vienos rytus.
 
CAT stotelė pažymėta raudonu kvadratu

2. Autobusas. Veža į kelias kryptis, jos sunumeruotos stotelėmis. Vykau į Westbahnhof pusę, tad tiko 7 Nr. Kaina 8 EUR į vieną pusę, į abi puses 13 EUR. Vaikams nežinau iki kiek, bet iki 6 tikrai nemokama.
 


Plačiau per kurias stoteles važiuoja, čia:
http://www.viennaairport.com/en/passengers/arrival__parking/bus_connections